Connect with us

Анализ

Антикампания

Публикувано преди

на

Понякога в живота стават напълно неочаквани неща.

Викате на дъската да излезе Венко, а вместо него излиза Кирил. Случва се.

Агенциите ви прогнозират, че една партия ще спечели изборите с шест процента преднина, а вместо да спечели, тя ги изгуби. Макар и да е странно, и това се случва.

Политическият ви партньор Слави Трифонов е обещал на избирателите да изчегърта ГЕРБ, а вместо това реставрира ГЕРБ и изчегъртва вас. Това вече, ще кажете, не е възможно да е станало. Но все пак стана.

За корифеите на журналистиката и политическия анализ само първото от тези три събития беше проблем заслужаващ внимание. Получи го в рамките на специално свикан „панел“ по модела на Владимир Соловьов – с много говорители, но една гледна точка.

Като че ли беше наложително да се извинят специално на някого, че не са спрели излъчването – изрично обясниха защо не са – в момента в който е станало ясно, че един от партийните лидери ще участва в дебата.

При цялото ни уважение към Венко Сабрутев, запитайте се – коя личност би предизвикала по-голям интерес сред зрителите – Сабрутев или Петков. Кое би трябвало да е водещо за телевизията – не беше ли уж зрителският интерес?

По всеобщи измервания и очаквания, в неделя ще гласуват под 3 млн. души. Всички “далновидни анализатори”, ще се надпреварват да посочват причини за това. И избирателите били уморени от избори, и политиците били изтощени, и разочарование имало в “политическата система”… Гледайте и бройте оправданията и обясненията.

Вярно е, че за четвърти пореден път е трудно да се мобилизира протестен вот срещу партия, чието управление е приключило преди година и половина. А когато няма голям нов играч и протестният вот не знае накъде да се насочи, има обективни причини за ниска активност. Това беше и целта на ГЕРБ през тези месеци.

Но най-голямата причина за разконцентрирането на избирателите търсещи промяна в статуквото е липсата на отчетливо лидерство.

Именно затова появата на Кирил Петков в студиото на bTV беше такъв шок за ГЕРБ. Дръзка проява на лидерство! Къде се е чуло, видяло, лидер на съвременна партия да участва в дебат? Неудобно е някакси. Току-виж започнали въпроси – а къде е Борисов? А Трифонов?

Хора като Томислав Дончев и Деница Сачева са свикнали от години да си дават лицата под наем, за да плюе зрителят по тях, а не по това на Бойко Борисов. Нисшите аватари нямаше какво друго да направят освен да се изнижат от студиото, хвърляйки закани.

С появата си, зорлем превърната от ГЕРБ в “скандална”, Петков пое отговорност да защитава управлението си. Защото как да няма умора у избирателя, като му се повтарят нищо незначещи опорни точки? Как да няма цинизъм и резигнация, като всеки иска да е “почетен председател”? Да бяга от това да представлява избирателите си в Народното събрание, както неколкократно направиха и Борисов, и Пеевски, и Трифонов?

Един от реалните кандидати за властта си позволи да бъде лидер на място. А мястото на лидера в една кампания е да защитава програмата си. Ето къде се е скрила избирателната активност.

По-лесно е каруцата да върви, макар и да друса и товарът да се изсипва, отколкото да спрем и да я поправим. Особено ако изпадащият товар го събират едни наши хора. За тези години в България имаме легион от експерти по поддържане на каруцата счупена, за да им върви добре събирачеството.

Колкото до лелеяната “реформа на политическата система”. Тя вече е предложена, но не като “морално-църковния борд” на Радев (пардон – Янев).

В същинския си вид най-радикалната възможна реформа на политическата система се заключава в разнищване на корупционните мрежи. Оставете конституционното устройство. Корупцията функционира еднакво добре и в президентска и в парламентарна република, и в мажоритарна и в пропорционална система.

Радикална реформа на политическата система означава насериозно да се заемем с политическата корупция. Когато правителството се зае, воят от определени среди беше оглушителен. По бягането им от студиото ще ги познаете. И по главния прокурор. И по ГКПП “Капитан Андреево”…

А за такава реформа е нужна висока активност – както избирателна, така и следизборна.

Илиян Василев, altanalyses.org

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Анализ

Мариела Иванова: Тревожност при подрастващите – как да я избегнете?

Published

on

Тревожността при подрастващите е нарастващ проблем за много родители и педагози. Тъй като натискът на заобикалящата ни среда разширява обхвата си в живота дори на най-младите сред нас, изключително важно е да разберем как да помогнем на децата да се ориентират и да смекчат чувството на тревожност. Ето защо днес решихме да поговорим малко повече за това как да разпознаете първите признаци на безпокойство у децата, но също така споделихме и различни стратегии за справяне с този проблем.

Разпознаване на тревожността при малки деца

Децата, особено тези под 5-годишна възраст, може да нямат богатия езиков ресурс, с който да изразят безпокойството си. Вместо това те често показват емоционалното си състояние посредством поведението. Ето някои често срещани признаци на тревожност при малки деца:

  1. Промени в поведението: Внезапни промени в моделите на сън или хранене, повишена честота на избухванията, привързаност или отдръпване от социални взаимодействия могат да бъдат признак на повишено безпокойство.
  2. Физически симптоми: Честите главоболия, стомашни болки или оплаквания от неразположение без ясна медицинска причина могат да бъдат физически прояви на тревожност. Забележете, че тези болки са почти винаги на едно и също място в тялото и в сходни моменти и/или ситуации.
  3. Регресивно поведение: Децата могат да се върнат към по-ранни етапи на развитие, като смучене на палец, напикаване в леглото, изпускане през деня или нужда от утешителен предмет.
  1. Прекомерно безпокойство: Постоянно безпокойство за неща, които е малко вероятно да се случат или не са под техен контрол, като здравето на членовете на семейството или природни бедствия. Често може да се прояви като склонност към доминиране и влизане в поведенчески модел, характерен за по-напреднала възраст.

Признаци на тревожност при по-големи деца :

  • По-големите деца, които могат да изразят преживяванията си с думи, могат да заявят своите притеснения, но все пак това не е най-честият сценарий. Можете отново да наблюдавате емоционални и поведенчески прояви като затваряне за околните, предпочитания да останат сами, чести избухвания без видима причина. Не е изключен вариант, в който и по-големи деца да регресират и да се върнат към по-ранни навици, да потърсят любимите си детски играчки и или да търсят повече вниманието и помощта на родителите са за неща, които отлично умеят сами.

Стратегии за избягване на безпокойството

Предотвратяването на тревожност при малки деца включва създаване на подкрепяща и стабилна среда. Ето някои ефективни стратегии:

●      Установете рутина в ежедневието на детето

Последователните ежедневни процедури осигуряват усещане за сигурност. Редовните часове на хранене, лягане и дейности помагат на децата да знаят какво да очакват, намалявайки безпокойството. Подгответе децата за промени и преходи, като им обясните какво ще се случи след това. Използването на визуален график може да им помогне да разберат и предвидят промените. Можете да използвате техники за т.нар. “транзиции” – когато детето не е готово да премине към следващата дейност за деня, опитайте да “пренесете” сегашната му дейност към следващата. Например ако детето се е заиграло с нещо много интересно, може да е добра идея да вземе тази играчка в колата и да се раздели с нея малко по-късно.

●      Насърчавайте емоционалното изразяване

Насърчавайте децата да говорят за чувствата си. Използвайте език, подходящ за възрастта, и потвърждавайте емоциите им. В ежедневието можете да включите също книги и играчки, за да научите децата на различни емоции и здравословни начини за изразяването им. Това ще толерира усещането за споделеност и разбиране. Не забранявайте емоции – няма лоши емоции. Подкрепете децата в тъгата, гнева, разочарованието като покажете, че е нормално и човешко да се чувстват по този начин. Ако забележите, че детето проявява неприемливо поведение в резултат на дадена емоция, отделете следващите няколко дни в обучение какво може да се прави в такъв момент вместо да забраните самото чувство.

●      Модел на спокойно поведение

Децата се учат чрез наблюдението на възрастните около тях. Ето защо е важно вие самите да показвате спокойно и уравновесено поведение, особено в стресови ситуации. Това е от особена важност не само в семейната среда, но и в рамките на яслата или детската градина. Децата са онова, което виждат, и затова е добре всички ние да сме добър пример за тях. А когато все пак преминавате през стресов за вас момент и смятате, че е имало по-добър начин за справяне, можете да споделите с тях (съобразявайки се с възрастта им) без да навлизате в неподходящи и ненужни за детето подробности.

●      Насърчавайте навиците за здравословен начин на живот

Редовната физическа активност спомага за намаляване на тревожността. Насърчавайте игрите на открито и дейности, които позволяват на децата да изразходват енергия. Ако детето ви не е много социално, заложете на допълнителни ресурси като велосипед или тротинетка. Така ще бъдете сигурни, че детето ще има прекарано време във физическа дейност навън. Игрите сред природата осигуряват незаменима сетивна стимулация, която допринася за доброто емоционално развитие.

Уверете се, че децата имат балансирана диета и достатъчно сън. И двете са от решаващо значение за емоционалната регулация. Изключете приема на всякакви вредни храни, които по биохимичен път биха довели до увеличаване на нивата на стрес и тревожност в подрастващия организъм.

●      Ограничете излагането на стресори

Наблюдавайте и ограничавайте излагането на медии, особено съдържание, което е насилствено или тревожно, в това число и новинарските емисии. Внимавайте за стреса, който може неволно да предадете на детето си. Телевизор, вкл

3,ючен като фон, често се оказва източник на тревожна за децата информация, тъй като те чуват, макар и неволно, съдържание, за което далеч не са готови.  Потърсете подкрепа, ако се чувствате претоварени или смятате, че средата около подрастващите е такава.

Кога да потърсите професионална помощ?

Не всичко зависи от вас и въпреки всички усилия, някои деца все още могат да изпитват значителна тревожност. Стресът е част от живота и работата на родителя е не да го ограничава, а да подкрепи детето си и да му помогне да бъде по-устойчиво на стрес. Ако тревожността на вашето дете пречи на ежедневието му или изглежда неконтролируема, може би е време да потърсите професионална помощ. Детски психолози или педагози, психомоторни и невро-двигателни специалисти  могат да предоставят специализирана подкрепа и стратегии, съобразени с нуждите на вашето дете.

Но какво можете да очаквате от тази допълнителна подкрепа и дали тя ще бъде достатъчна? Можете да очаквате подкрепа по две направления. От една страна Специалистите по психично здраве имат опит в диагностицирането и лечението на тревожни състояния и разстройства при деца. Те могат да работят пряко с детето с цел усвояване на нови стратегии за справяне и трансформиране на тревожните преживявания.

От друга страна те могат да предложат насоки и подкрепа и за самите родители, като им помагат да разберат как най-добре да подкрепят детето си през ефективно и уважително общуване. С допълнителна подкрепа децата могат да научат специфични умения и стратегии за ефективно управление на безпокойството, като подобрят цялостното си благосъстояние и функциониране. Проследяването на семейната динамика е една от първите стъпки в процеса на подкрепа на тревожно дете.

Тревожността при подрастващите може да бъде предизвикателство, но с правилните стратегии може да се управлява ефективно. Създаването на стабилна, подкрепяща среда и насърчаването на отворена комуникация са ключови стъпки в подпомагането на децата да развият здравословни механизми за справяне с подобни чувства. С помощта на родителите и педагозите може значително да се намали въздействието на тревожността върху живота на малките деца, помагайки им да се превърнат в устойчиви и уверени личности.

Продължи с четенето

Анализ

Мариела Иванова: Защо е добре да предпочетете целодневна детска градина за вашето дете?

Published

on

Когато става дума за ранно образование на деца, родителите са изправени пред редица важни решения. Един от най-важните избори е дали да запишете детето си на  . Изследванията и експертните мнения все повече подчертават ползите от целодневната детска градина, фокусирайки се върху нейните предимства по отношение на академичните постижения, социалното и емоционалното развитие и цялостната готовност за училище.

През последните седмици обаче темата за ранното детско образование отново дойде на дневен ред. Това беше породено от новите класирания за детски градини, недостигa на достатъчно места и проблемите, пред които учебните заведения са изправени. Защо обаче е необходимо нашите деца да получават целодневна грижа в детските градини?

Академични предимства

Ранно развитие на академичния потенциал

Целодневната детска градина осигурява значително повече време за обучение в сравнение с полудневните програми, което позволява по-всеобхватна и не чак толкова интензивна учебна програма. Това удължено време е от решаващо значение за малчуганите, тъй като се дава възможност за по-задълбочено изследване на темите и по-адекватно затвърждаване на изучаваните концепциите. Според редица европейски и световни проучвания децата в целодневните програми в детските градини показват по-големи успехи в изучаването на езици и математиката, отколкото тези в полудневните програми. Важно е да се отбележи, че в целодневна форма на обучение педагогическите ситуации са разпределени в два блока – предиобед и следобед, което позволява да се сменят дейности, осигурява се време за свободна игра, което дава добро отражение върху способността на детето да се концентрира и да усвоява нова информация.

Подобрени граматични и аритметични умения

Удълженото работно време в целодневната детска градина позволява на педагозите да отделят повече време за дейности по ограмотяване и смятане. Това включва не само традиционните уроци, но интегрира и ученето чрез игра и интерактивни дейности, които са от съществено значение за малките деца. Изследвания показват, че малчуганите, записани в целодневните детски градини, често демонстрират по-добри умения в четенето и математиката в сравнение с деца, които са част от полудневни програми или такива, които въобще не посещават детски градини.

Социални и емоционални ползи

Възможност за развиване на социални умения

Целодневната детска градина предоставя широки възможности на децата да се включат в социални взаимодействия с връстниците си. Тези интеракции са от решаващо значение за развитието на социални умения като споделяне, сътрудничество и разрешаване на конфликти. Децата се учат да работят в екип, да се сприятеляват и развиват съпричастност. Удълженото време също позволява по-спокойна и по-малко забързана среда, която може да намали стреса и безпокойството, насърчавайки положително отношение към училище. Още едно предимство са извънкласните дейности, в които има възможност да се събират деца от различни групи и така да общуват с по-малки и по-големи от тях. Срещата с различни учители и треньори по време на допълнителните дейности допринася за по-голяма социална опитност и среща с хора с различен подход и темперамент, което води до устойчивост и самостоятелност.

Подобрено емоционално развитие

Прекарването на цял ден в детската градина помага на малчуганите да изградят емоционална устойчивост. Те се научават да управляват по-добре емоциите си, но също така развиват по-силни умения за саморегулация и самодисциплина. Последователната и по-продължителна ангажираност с педагози и връстници осигурява стабилна среда, в която децата се чувстват сигурни и подкрепени. Това чувство за сигурност е жизненоважно за малчуганите, докато се справят с предизвикателствата на образованието в ранна детска възраст. Опитът показва, че децата се изморяват от предиобедните дейности и имат нужда от време за почивка, което отлично се покрива като потребност в целодневните градини. Възможността да се редува активност с почивка допринася за психичното благосъстояния.

Готовност за бъдещо обучение

Плавен преход към първи клас

Едно от най-съществените предимства на целодневната детска градина е плавният преход към първи клас. Децата, които посещават целодневни програми, обикновено са по-добре подготвени за изискванията на първи клас – както академично, така и социално. Те са свикнали с пълен учебен ден, което може да направи прехода по-малко плашещ и по-успешен.

По-голям ентусиазъм за учене

Децата, които посещават целодневна детска градина, често развиват любов към ученето отрано. Разнообразните и увлекателни дейности, предлагани през целия ден, могат да разпалят любопитството и желанието за учене, които са критични черти за обучителния процес през целия живот. Целодневните програми могат да осигурят по-пълноценно академично преживяване, което насърчава положителното отношение към училището и ученето като цяло.

Подкрепа за разнообразните обучителни нужди

Индивидуално внимание

Допълнителното време в целодневна детска градина позволява на педагозите да обърнат повече индивидуално внимание на всеки ученик. По този начин те могат по-добре да идентифицират и адресират специфичните учебни нужди и стилове на всяко дете. Този персонализиран подход може да бъде особено полезен за деца, които се нуждаят от допълнителна помощ в определени области или такива, които се отличават и имат необходимост от по-предизвикателни дейности, за да останат ангажирани.

Включване на специални програми

Целодневните детски градини често имат капацитета да включват специални програми като изкуства, музика, различни спортни дейностии дори чужди езици. Те обогатяват учебния план и осигуряват на децата по-пълноценно начално образование. Всичко това спомага за идентифицирането и „отглеждането“ на таланти и интереси в ранен етап, което може да бъде от решаващо значение за цялостното развитие на детето.

Родителски и обществени ползи

Удобство за работещи родители

Целодневната детска градина е по-удобен вариант за много работещи родители, които иначе би трябвало да намерят подходящ начин за допълнителни грижи за децата през втората половина на деня. Това удобство може да намали стреса за родителите и да им позволи да бъдат по-ангажирани и подкрепящи по отношение на образованието на детето си. Освен това по този начин се осигурява последователност и стабилност за детето, тъй като то прекарва целия ден в една среда, вместо да преминава между различни среди за грижи. Знаейки, че мама и татко ходят на работа, а децата  – на градина, детето развива усещане за наличие на роли в живота и обществото – изключително важна концепция в хода на развитие на личността.

Обществени и икономически ползи

Инвестирането в целодневни програми за детски градини може да има дългосрочни икономически ползи за обществото. Децата, които получават стабилна ранна образователна основа, са по-склонни да успеят академично и професионално в бъдеще. Този успех може да доведе до по-образована и квалифицирана работна сила, което е от полза за обществото и икономиката като цяло. Освен това целодневните програми могат да осигурят повече възможности за работа на педагози и помощен персонал.

Изборът на целодневна детска градина за вашето дете предлага множество предимства, които могат значително да повлияят на неговото академично, социално и емоционално развитие. Удълженото обучително време, по-добрата подготовка за бъдещо училищно обучение и подкрепата за различни учебни нужди правят целодневната детска градина отличен избор. Нещо повече, удобството за работещите родители и ползите за по-широката общност подчертават важността на застъпничеството за целодневни програми в детските градини. Предоставяйки стабилно и обогатяващо ранно образование, целодневната детска градина се превръща в стожер за академични и професионален успех на нашите деца.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page