АМ „Черно море“ ще минава покрай местност „Побити камъни“ и на 300 метра от село Здравец

0
3753

Част от бъдещото трасе на АМ „Черно море“ се предвижда да бъде променено. Това става ясно от отговор на Агенция „Пътна инфраструктура“ до екоминистерството, публикувано на 24 август тази година. Причината за промяната на трасето е да не бъдат засегнати границите на защитените местности „Ятата“ и „Побити камъни“, както и да не се нарушава режима на защитената зона „Ахелой – Равда – Несебър“.

Новото проектно предложение свързано с „Ятата“ предвижда изместване на пътните връзки извън защитената местност. Мостът, който е предвиден да бъде изграден в района ще бъде с подходяща вантова конструкция с голяма дължина на отворите, която ще позволява позициониране на опирите извън границите на защитената територия, информират от Пътната агенция.

Трасетата в зоната Ахелой – Равда – Несебър ще бъдат изместени на запад между селата Медово и Александрово. От апи са направили проучване, котео показва, че трасетата ще минават в близост до местността „Побити камъни“, но няма да засягат района. Предвижда се автомагистралата да преминава на 300 метра от село Здравец. Първите промишлени постройки там ще се намират на около 350 м., а първите жилищни ще са на повече от 500 м., поради тази причина в района ще бъдат изградени шумоизолиращи огради.

 

БНР

Comments are closed.

You cannot copy content of this page