Американската фирма за роботизирана хирургия Intuitive инвестира 41 млн. евро в завод край Пловдив

0
129

Американският производител на системи за роботизирана хирургия Intuitive Surgical планира да похарчи над 41 милиона евро за изграждане на най-съвременен производствен завод в България, като част от стремежа да се погрижи за нарастващото търсене за технологията и за разширяване на своя европейски отпечатък, казаха от министерството на иновациите.

Обектът ще се намира в град Първомай, Пловдивска област и ще позволи на Intuitive да увеличи производствения си капацитет за 3D ендоскопи, използвани в системите за роботизирана хирургия Da Vinci на Intuitive, се казва в изявление на министерството в сряда, след като компанията представи началната фаза. на проекта.

Инвестицията ще помогне за създаването на повече от 100 нови работни места с потенциал за увеличаване на работната сила до над 300 през следващите няколко години.

Основана през 1995 г. и базирана в Сънивейл, Калифорния, Intuitive, регистрирана на Nasdaq, до момента е доставила над 6730 хирургични системи Da Vinci по целия свят, според уебсайта на компанията. Освен Da Vinci, той също прави Ion, роботизирана платформа за минимално инвазивна периферна белодробна биопсия, както и My Intuitive, мобилно приложение за събиране на медицински данни, което се свързва с базираната в облак система Da Vinci.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page