Американската баскетболистка Бритни Гринър беше осъдена на девет години затвор

0
189

Американската баскетболистка Бритни Гринър беше осъдена днес на девет години затвор пред руския съд в Химки за притежание и контрабанда на наркотици.

„Съдът призна подсъдимия за виновен в незаконно притежание и трафик на значително количество наркотици“, заяви съдия Ана Сотникова. Тя каза също, че обвиненията за притежание и трафик на наркотици са доказани в процеса и че времето, прекарано в ареста, ще се зачете към присъдата на Гринър.

Гринър е в ареста от 17 февруари, когато беше задържана на руско летище, след като властите откриха по-малко от грам канабисово масло в багажа й. Гринър също беше глобен с един милион рубли, което е приблизително 16 300 долара.

По-рано днес руската прокуратура поиска присъда от девет години и половина затвор, а защитата поиска освобождаване.

Съпругата на Гринър , баскетболисти от нейния отбор, съотборници от WNBA, както и спортисти от всички спортове веднага реагираха остро и поискаха нейното освобождаване.

Веднага дойде реакцията на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че присъдата на руския съд е неприемлива и призова Москва да я освободи незабавно.

„Днес американската гражданка Бритни Гринър беше осъдена на затвор, което е още едно напомняне за това, което светът вече знаеше: Русия неправомерно затваря Бритни“, подчерта Байдън в изявление.

Той добави, че това е неприемливо и призова Русия незабавно да освободи Гринър , „за да може тя да бъде с партньора си, близките, приятелите и съотборниците си“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също разкритикува присъдата като каза, че тя „допълнително увеличава несправедливостта на нейното незаконно задържане“ и поражда загриженост на САЩ относно „руската правна система и използването на неправомерно задържане от страна на руското правителство, за да прокара собствения си дневен ред, използвайки лица като политически пионки“.

Адвокатският екип на 31-годишната баскетболистка обяви, че ще обжалва присъдата отбелязвайки, че съдът е пренебрегнал всички представени от тях доказателства.

„Много сме разочаровани от присъдата. Като юристи ние вярваме, че съдът трябва да бъде справедлив към всички независимо от националността. Съдът напълно игнорира всички доказателства на защитата и най-важното – признаването на вината“, се казва в изявлението.

„Това противоречи на съществуващата правна практика. С оглед обема на съдържанието (да не говорим за недостатъците в експертизата) и пледоариите, присъдата е абсолютно немотивирана. Със сигурност ще подадем жалба“, допълват те.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page