Connect with us

Варна

Алея на книгата акостира във Варна на 29 юли

Публикувано преди

на

Пътуващото изложение Алея на книгата продължава книжния си маршрут и акостира във Варна за своето 13. издание, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. Базарът ще бъде отворен от 29 юли до 7 август. През тези дни хиляди заглавия от любимите книгоиздатели и книготърговци ще очакват посетителите на пешеходната част на бул. „Сливница“ – между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център – Варна.

Работно време на изложението – всеки ден от 10:00 до 22:00 часа

Участниците в Алея на книгата – Варна 2022 са около 60 и ще бъдат разположени в 19 шатри (вижте по-долу разположението им).

Ясна е и културната програма, която включва срещи с писатели, книжни представяния и умни забавления за деца, а официалното откриване е в 18 ч. на 29 юли (петък).

Вижте цялата програма:

29 юли (петък)

17:30 Голям арт салон, Радио Варна, Премиера на „Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова
Представя ИК „Хермес“

18:30 Среща с Аксиния Михайлова
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Голям арт салон, Радио Варна , Премиера на „Късна смърт“ от Иван Станков
Представя ИК „Хермес“

30 юли (събота)

17:15 Светлозар Желев представя сборника „Любовта за напреднали“
Представя издателство „Колибри”

18:00 Представяне на книгата на Наталия Бояджиева „Лицата на Филипините“
Представя издателство „Ерове“

19:00 The Bookstore, Светлозар Желев представя сборника „Любовта за напреднали“
Представя издателство „Колибри”

19:00 Среща с Мария Донева
Представя издателство „Жанет 45“

31 юли (неделя)

17:00 Среща с автограф – „Опашати непознати”
Представя издателство „Меченосец“

18:00 Кучешка работилница с „Опашати непознати” за деца на 4-8 години и техните придружители
Представя издателство „Меченосец“

1 август (понеделник)

19:00 Представяне на книгата „Кой припка за рибка. Кученцето Чарли“ – автор Петя Александрова, художник Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година.
Представя издателство „Ина“

2 август (вторник)

18:00 Представяне на романа „Последна молитва” от Боян Боев
Представя ИК „Персей“

19:00 „От Помпей до Лилит“ – представяне на новите книги на Живка Иванова и Ирен Петрова – „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“
Представя ИК „Знаци“

3 август (сряда)

10:00 – 14:00 Шатра №12, Живка Иванова и Ирен Петрова дават автографи на новите си книги „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“
Представя ИК „Знаци“

11:00 Как да оцеляваме при всякакви условия навсякъде – предизвикателства за скаути и ролеви игри
Представя издателство „Атеа“

16:00 – 20:00 Шатра №12, Живка Иванова и Ирен Петрова дават автографи на новите си книги „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“
Представя ИК „Знаци“

18:30 Концертно студио, Радио Варна, Премиера на книгата „Праки и траки в Източните Балкани“ от д-р Светлозар Попов
Представя издателство „Атеа“

19:00 Среща с Ивелина Радионова и представяне на книгите й „Алтъна“, „Обич“ и „До Боянския майстор“
Представя ИК „Персей“

20:00 Вярваме, че се учи най-лесно чрез игра. Нашата мисия е да помагаме на децата да придобиват знания и умения по забавен и незабравим начин. Искаме да им покажем колко е забавно да знаеш и можеш повече, както и колко е важно да споделяш игрите си с приятели. Умните забавления и искреният смях – гарантирани! А освен това ще има награди и подаръчета.
Представя издателство „Клевър Бук“

4 август (четвъртък)

11:00 Състезание „Любими детски герои и животни“ – тестове за  детската фантазия и любознателност. Детски интервюта с писателя Асен Сираков. Викторина с награди и ваучери за книжки с лакомства.
Представя издателство „Атеа“

18:00 Концертно студио, Радио Варна, Изабела Шопова представя „Подир сянката на кондора“
Представя издателство „Колибри“

18:00 Представяне на романа „Белези от рая“ от Добри Станчов
Представя издателство „Лемур“

19:00 Представяне на книгата „Тихо! За това не се говори“, която третира проблемът със затлъстяването. Ще присъства авторът Десислава Христозова. Редактор на книгата е Мира Добрева.
Представя издателство „AMG Publishing“

5 август (петък)

17:00 „Брюксел, разголен“ – представяне на романа на Ирина Папанчева
Представя издателска къща „Знаци“

18:00 Български исторически четения – обзор
Представят съвместно издателствата „Андари“ и „Хелиопол“

19:00 Представяне книгата „Раковски и балканските народи“, автор Веселин Трайков
Представя издателство „Хелиопол“

19:00 The Bookstore, Мария Касимова представя „Монолози“
Представя издателство „Colibri”

20:00 Легендарният радиоводещ и журналист Константин Тилев и неговата космическа опера „Омала“
Представя издателство „Лексикон“

6 август (събота)

17:00 Издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“, с автор Бистра Божикова и илюстрации на Лусина Терзиян
Представя издателство „ЙоЙо книги за деца“

19:00 „Пясъчни ветрове“ – представяне на новата книга на Хайри Хамдан – поет и преводач, носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2020/2022 г.
Представя ИК „Знаци“

7 август (неделя)

16:00 Представяне на Литературен клуб „Орбита“ – гр. Варна и разговор за книгите „Глина“ на Виктория Бешлийска и „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс.
Представя Литературен клуб „Орбита“.

azcheta.com

Продължи с четенето

Варна

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

Published

on

By

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока.

Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“. Хората искат да знаят срока на завършването й, каза Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ растеж на Североизтока, заяви от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде домакин на среща на кметовете от Североизтока за съвместни проекти и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич подчерта, че почти всички кметове на областни центрове в региона са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов стил на работа и обещаващо сътрудничество.

Двамата градоначалници се договориха да подготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на разговорите се очертаха възможните полета за сътрудничество между двете общини. Общи проекти на морската столица и столицата на Добруджа в областта на инфраструктурата например е разширяването на пътя Добрич-Варна. Други възможни проекти включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото оживяване на района. Кметовете говориха и за съвместни спортни обекти, логистичен център на двете съседни общини и терени, които да обслужват бъдещите  индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на проекти с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев подготвят и съвместна среща с АПИ във връзка с инвестиционната и ремонтната програми за 2024 година, касаещи региона.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще подготвят и индикативен списък с проекти по линия на интегрираните териториални инвестиции, които дават хоризонт за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент, който Община Варна трябва да ползва по-умело и с повече хъс, каза на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page