Connect with us

Варна

Алея на книгата акостира във Варна на 29 юли

Публикувано преди

на

Пътуващото изложение Алея на книгата продължава книжния си маршрут и акостира във Варна за своето 13. издание, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. Базарът ще бъде отворен от 29 юли до 7 август. През тези дни хиляди заглавия от любимите книгоиздатели и книготърговци ще очакват посетителите на пешеходната част на бул. „Сливница“ – между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център – Варна.

Работно време на изложението – всеки ден от 10:00 до 22:00 часа

Участниците в Алея на книгата – Варна 2022 са около 60 и ще бъдат разположени в 19 шатри (вижте по-долу разположението им).

Ясна е и културната програма, която включва срещи с писатели, книжни представяния и умни забавления за деца, а официалното откриване е в 18 ч. на 29 юли (петък).

Вижте цялата програма:

29 юли (петък)

17:30 Голям арт салон, Радио Варна, Премиера на „Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова
Представя ИК „Хермес“

18:30 Среща с Аксиния Михайлова
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Голям арт салон, Радио Варна , Премиера на „Късна смърт“ от Иван Станков
Представя ИК „Хермес“

30 юли (събота)

17:15 Светлозар Желев представя сборника „Любовта за напреднали“
Представя издателство „Колибри”

18:00 Представяне на книгата на Наталия Бояджиева „Лицата на Филипините“
Представя издателство „Ерове“

19:00 The Bookstore, Светлозар Желев представя сборника „Любовта за напреднали“
Представя издателство „Колибри”

19:00 Среща с Мария Донева
Представя издателство „Жанет 45“

31 юли (неделя)

17:00 Среща с автограф – „Опашати непознати”
Представя издателство „Меченосец“

18:00 Кучешка работилница с „Опашати непознати” за деца на 4-8 години и техните придружители
Представя издателство „Меченосец“

1 август (понеделник)

19:00 Представяне на книгата „Кой припка за рибка. Кученцето Чарли“ – автор Петя Александрова, художник Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година.
Представя издателство „Ина“

2 август (вторник)

18:00 Представяне на романа „Последна молитва” от Боян Боев
Представя ИК „Персей“

19:00 „От Помпей до Лилит“ – представяне на новите книги на Живка Иванова и Ирен Петрова – „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“
Представя ИК „Знаци“

3 август (сряда)

10:00 – 14:00 Шатра №12, Живка Иванова и Ирен Петрова дават автографи на новите си книги „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“
Представя ИК „Знаци“

11:00 Как да оцеляваме при всякакви условия навсякъде – предизвикателства за скаути и ролеви игри
Представя издателство „Атеа“

16:00 – 20:00 Шатра №12, Живка Иванова и Ирен Петрова дават автографи на новите си книги „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“
Представя ИК „Знаци“

18:30 Концертно студио, Радио Варна, Премиера на книгата „Праки и траки в Източните Балкани“ от д-р Светлозар Попов
Представя издателство „Атеа“

19:00 Среща с Ивелина Радионова и представяне на книгите й „Алтъна“, „Обич“ и „До Боянския майстор“
Представя ИК „Персей“

20:00 Вярваме, че се учи най-лесно чрез игра. Нашата мисия е да помагаме на децата да придобиват знания и умения по забавен и незабравим начин. Искаме да им покажем колко е забавно да знаеш и можеш повече, както и колко е важно да споделяш игрите си с приятели. Умните забавления и искреният смях – гарантирани! А освен това ще има награди и подаръчета.
Представя издателство „Клевър Бук“

4 август (четвъртък)

11:00 Състезание „Любими детски герои и животни“ – тестове за  детската фантазия и любознателност. Детски интервюта с писателя Асен Сираков. Викторина с награди и ваучери за книжки с лакомства.
Представя издателство „Атеа“

18:00 Концертно студио, Радио Варна, Изабела Шопова представя „Подир сянката на кондора“
Представя издателство „Колибри“

18:00 Представяне на романа „Белези от рая“ от Добри Станчов
Представя издателство „Лемур“

19:00 Представяне на книгата „Тихо! За това не се говори“, която третира проблемът със затлъстяването. Ще присъства авторът Десислава Христозова. Редактор на книгата е Мира Добрева.
Представя издателство „AMG Publishing“

5 август (петък)

17:00 „Брюксел, разголен“ – представяне на романа на Ирина Папанчева
Представя издателска къща „Знаци“

18:00 Български исторически четения – обзор
Представят съвместно издателствата „Андари“ и „Хелиопол“

19:00 Представяне книгата „Раковски и балканските народи“, автор Веселин Трайков
Представя издателство „Хелиопол“

19:00 The Bookstore, Мария Касимова представя „Монолози“
Представя издателство „Colibri”

20:00 Легендарният радиоводещ и журналист Константин Тилев и неговата космическа опера „Омала“
Представя издателство „Лексикон“

6 август (събота)

17:00 Издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“, с автор Бистра Божикова и илюстрации на Лусина Терзиян
Представя издателство „ЙоЙо книги за деца“

19:00 „Пясъчни ветрове“ – представяне на новата книга на Хайри Хамдан – поет и преводач, носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2020/2022 г.
Представя ИК „Знаци“

7 август (неделя)

16:00 Представяне на Литературен клуб „Орбита“ – гр. Варна и разговор за книгите „Глина“ на Виктория Бешлийска и „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс.
Представя Литературен клуб „Орбита“.

azcheta.com

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page