Connect with us

Новини

Ако дългът, който имаме, е заробващ, значи вие сте заробили държавата, обърна се Асен Василев към ГЕРБ-СДС

Публикувано преди

на

Ако дългът, който имаме към момента, е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Това каза вицепремиерът Асен Василев в изказване по внесения вот на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков относно финансовата и икономическата политика. Вотът на недоверие бе поискан от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Относно твърденията за заробващ дълг, отправени от бившия финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Василев обяви, че са заварили дълг от 31, 218 млрд. лв., а към момента дългът е 30,462 млрд. лв. или, по думите му, той е намален.
Василев каза, че дългът не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към Брутния вътрешен продукт в ЕС.

Нашият дълг към БВП е 25 процента, при минимално изискуемо условие, тоест максимално позволен дълг от 60 процента по Маастрихтските критерии.  Хърватска беше приета в еврозоната с 80 процента дълг към БВП, и Хърватска ли е заробена, попита Василев. Той посочи още, че Германия има над сто процента дълг към БВП, и попита и Германия ли е заробена. „Това, което ние виждаме в момента, е дълг, който е нисък. Това се дължи на дългата политика, която сте водили и вие. Тази политика може да бъде поздравена в аспекта й, че е държала основните параметри на държавата ниски“, отбеляза Василев.

Ние имаме много сериозно различие с вас по това дали ниските параметри като самоцел си заслужават и моят отговор е не, уточни финансовият министър. Той посочи, че ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и не трябва да идват за сметка на това държавата да не прави инвестициите, които са необходими.  „Тези ниски параметри, заедно с огромното количество кражби на публичен ресурс, са причината да нямаме пътища, да нямаме болници, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме нормално образование, и пенсионерите, както ги заварихме, да са под линията на бедност. Сега вече не са“, добави той.

В началото на изказването си Василев се обърна към ГЕРБ-СДС с думите: Колеги, трябваше да изберете друга тема. Той подчерта, че дефицитът е 4,1 процента с ковид мерките и 2,5 процента без ковид мерките  – точно както е бил одобрен от парламента в края на януари. Той е един от най-ниските дефицицити в ЕС тази година. Относно твърденията за растеж на вноса, Василев отбеляза, че при 55 процента ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарсне вносът. „Добре е, че износът расте доста. Износът, дори когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20 процента, расте в абсолютно всички стокови групи“, добави Василев.
Според цитираните данни общият ръст на износа към трети страни, извън ЕС, е 27,5 процента. Храни и живи животни – 25,6% ръст, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн – 13,5% ръст, химични вещества и продукти – 40,5%, машини и оборудване – 19 %. Всички останали разнообразни продукти – около 10%. Износът расте и той не расте заради вашата опорка, че расте заради износа на оръжие, а расте в абсолютно всички сфери на икономиката, каза Василев.

За да се сравни предишната и сегашната политика, Асен Василев цитира данни на Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings). Според тях икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 г. се е задържало учудващо добре. Fitch Ratings продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 г. до 3,8%, дължащо се основно на инвестиции, свързани с фондовете на ЕС, които ние договорихме, и които вече се разходват в българската икономика, каза Василев. Нивото на държавния дълг ще остане много ниско в сравнение с дефицита на страните членки от ЕС. Това е, никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга, продължи с анализа финансовият министър.

Асен Василев цитира изказване и на германския министър на финансите, според което стабилността на държавните финанси в България е вдъхновение. Изключително впечатляващо е постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност, ние можем само да се учим от българския опит, посочи Василев, цитирайки германския си колега.
Това е така е, защото нашият план за устойчивост, беше приет и в нашия план за устойчивост ние успяхме да запазим въглищната си индустрия и не минахме на газ, посочи той.
Василев заяви, че за първо тримесечие инвестициите са 883 млн. евро, според данните на БНБ, докато миналата година са били 244 млн.лв.
Той отбеляза, че през 2018 г. са били 53 милиона или постигнатите нива представляват ръст от 15 пъти. Относно инфлацията Асен Василев отбеляза, че тя по данни на Евростат е 13,4 процента и е по-ниска от тази в Естония – 21%, Литва – 18,5%, Латвия – 16,8%. За сравнение в Румъния тя е 12,4%. Инфлацията е общоевропейски и световен проблем, каза финансовият министър.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Новини

Започва Страстната седмица

Published

on

By

На Велики понеделник започва Страстната седмица, последната от земния живот на Исус Христос.

Наименованието „страстна седмица“ идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание. Всеки ден от тази седмица се нарича „велик“, извършват се специални богослужения.

На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На следващия ден е светлото Христово възкресение.

Продължи с четенето

Новини

Пет концерта са включени в започващия днес Европейски музикален фестивал Варна

Published

on

By

Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. След трудните пандемични години, през които организаторите бяха принудени да го провеждат през есента и в съкратен обем, сега фестивалът отново ще оцветява в музика и танц първите месеци на пролетта. Откриването ще бъде на 23 март от 19 ч. в Градската художествена галерия с двама млади артисти – българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.

Те ще музицират заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата е включена още Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.”

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. Тя е открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 г.  и преминава през различни конкурсни формати у нас и в чужбина. Сега Александра поднася на публиката един завършен спектакъл – от идеята до хореографията и режисурата. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време.

Различни култури са вплетени в хореографските решения на “Осем”. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето” на Европейския музикален фестивал Варна.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват варненските си почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет. Варненската публика има привилегията да стане част от първото гостуване в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде представен премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който включва оригинални аранжименти с елементи на  автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини” печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес,Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др. Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро – барабани и перкусии. Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц легендарната Мерседес Руиз, адмирирана по по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

thesite24.net

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page