Connect with us

Новини

Ако дългът, който имаме, е заробващ, значи вие сте заробили държавата, обърна се Асен Василев към ГЕРБ-СДС

Публикувано преди

на

Ако дългът, който имаме към момента, е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Това каза вицепремиерът Асен Василев в изказване по внесения вот на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков относно финансовата и икономическата политика. Вотът на недоверие бе поискан от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Относно твърденията за заробващ дълг, отправени от бившия финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Василев обяви, че са заварили дълг от 31, 218 млрд. лв., а към момента дългът е 30,462 млрд. лв. или, по думите му, той е намален.
Василев каза, че дългът не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към Брутния вътрешен продукт в ЕС.

Нашият дълг към БВП е 25 процента, при минимално изискуемо условие, тоест максимално позволен дълг от 60 процента по Маастрихтските критерии.  Хърватска беше приета в еврозоната с 80 процента дълг към БВП, и Хърватска ли е заробена, попита Василев. Той посочи още, че Германия има над сто процента дълг към БВП, и попита и Германия ли е заробена. „Това, което ние виждаме в момента, е дълг, който е нисък. Това се дължи на дългата политика, която сте водили и вие. Тази политика може да бъде поздравена в аспекта й, че е държала основните параметри на държавата ниски“, отбеляза Василев.

Ние имаме много сериозно различие с вас по това дали ниските параметри като самоцел си заслужават и моят отговор е не, уточни финансовият министър. Той посочи, че ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и не трябва да идват за сметка на това държавата да не прави инвестициите, които са необходими.  „Тези ниски параметри, заедно с огромното количество кражби на публичен ресурс, са причината да нямаме пътища, да нямаме болници, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме нормално образование, и пенсионерите, както ги заварихме, да са под линията на бедност. Сега вече не са“, добави той.

В началото на изказването си Василев се обърна към ГЕРБ-СДС с думите: Колеги, трябваше да изберете друга тема. Той подчерта, че дефицитът е 4,1 процента с ковид мерките и 2,5 процента без ковид мерките  – точно както е бил одобрен от парламента в края на януари. Той е един от най-ниските дефицицити в ЕС тази година. Относно твърденията за растеж на вноса, Василев отбеляза, че при 55 процента ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарсне вносът. „Добре е, че износът расте доста. Износът, дори когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20 процента, расте в абсолютно всички стокови групи“, добави Василев.
Според цитираните данни общият ръст на износа към трети страни, извън ЕС, е 27,5 процента. Храни и живи животни – 25,6% ръст, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн – 13,5% ръст, химични вещества и продукти – 40,5%, машини и оборудване – 19 %. Всички останали разнообразни продукти – около 10%. Износът расте и той не расте заради вашата опорка, че расте заради износа на оръжие, а расте в абсолютно всички сфери на икономиката, каза Василев.

За да се сравни предишната и сегашната политика, Асен Василев цитира данни на Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings). Според тях икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 г. се е задържало учудващо добре. Fitch Ratings продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 г. до 3,8%, дължащо се основно на инвестиции, свързани с фондовете на ЕС, които ние договорихме, и които вече се разходват в българската икономика, каза Василев. Нивото на държавния дълг ще остане много ниско в сравнение с дефицита на страните членки от ЕС. Това е, никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга, продължи с анализа финансовият министър.

Асен Василев цитира изказване и на германския министър на финансите, според което стабилността на държавните финанси в България е вдъхновение. Изключително впечатляващо е постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност, ние можем само да се учим от българския опит, посочи Василев, цитирайки германския си колега.
Това е така е, защото нашият план за устойчивост, беше приет и в нашия план за устойчивост ние успяхме да запазим въглищната си индустрия и не минахме на газ, посочи той.
Василев заяви, че за първо тримесечие инвестициите са 883 млн. евро, според данните на БНБ, докато миналата година са били 244 млн.лв.
Той отбеляза, че през 2018 г. са били 53 милиона или постигнатите нива представляват ръст от 15 пъти. Относно инфлацията Асен Василев отбеляза, че тя по данни на Евростат е 13,4 процента и е по-ниска от тази в Естония – 21%, Литва – 18,5%, Латвия – 16,8%. За сравнение в Румъния тя е 12,4%. Инфлацията е общоевропейски и световен проблем, каза финансовият министър.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page