Connect with us

Новини

Ако дългът, който имаме, е заробващ, значи вие сте заробили държавата, обърна се Асен Василев към ГЕРБ-СДС

Публикувано преди

на

Ако дългът, който имаме към момента, е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Това каза вицепремиерът Асен Василев в изказване по внесения вот на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков относно финансовата и икономическата политика. Вотът на недоверие бе поискан от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Относно твърденията за заробващ дълг, отправени от бившия финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Василев обяви, че са заварили дълг от 31, 218 млрд. лв., а към момента дългът е 30,462 млрд. лв. или, по думите му, той е намален.
Василев каза, че дългът не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към Брутния вътрешен продукт в ЕС.

Нашият дълг към БВП е 25 процента, при минимално изискуемо условие, тоест максимално позволен дълг от 60 процента по Маастрихтските критерии.  Хърватска беше приета в еврозоната с 80 процента дълг към БВП, и Хърватска ли е заробена, попита Василев. Той посочи още, че Германия има над сто процента дълг към БВП, и попита и Германия ли е заробена. „Това, което ние виждаме в момента, е дълг, който е нисък. Това се дължи на дългата политика, която сте водили и вие. Тази политика може да бъде поздравена в аспекта й, че е държала основните параметри на държавата ниски“, отбеляза Василев.

Ние имаме много сериозно различие с вас по това дали ниските параметри като самоцел си заслужават и моят отговор е не, уточни финансовият министър. Той посочи, че ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и не трябва да идват за сметка на това държавата да не прави инвестициите, които са необходими.  „Тези ниски параметри, заедно с огромното количество кражби на публичен ресурс, са причината да нямаме пътища, да нямаме болници, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме нормално образование, и пенсионерите, както ги заварихме, да са под линията на бедност. Сега вече не са“, добави той.

В началото на изказването си Василев се обърна към ГЕРБ-СДС с думите: Колеги, трябваше да изберете друга тема. Той подчерта, че дефицитът е 4,1 процента с ковид мерките и 2,5 процента без ковид мерките  – точно както е бил одобрен от парламента в края на януари. Той е един от най-ниските дефицицити в ЕС тази година. Относно твърденията за растеж на вноса, Василев отбеляза, че при 55 процента ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарсне вносът. „Добре е, че износът расте доста. Износът, дори когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20 процента, расте в абсолютно всички стокови групи“, добави Василев.
Според цитираните данни общият ръст на износа към трети страни, извън ЕС, е 27,5 процента. Храни и живи животни – 25,6% ръст, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн – 13,5% ръст, химични вещества и продукти – 40,5%, машини и оборудване – 19 %. Всички останали разнообразни продукти – около 10%. Износът расте и той не расте заради вашата опорка, че расте заради износа на оръжие, а расте в абсолютно всички сфери на икономиката, каза Василев.

За да се сравни предишната и сегашната политика, Асен Василев цитира данни на Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings). Според тях икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 г. се е задържало учудващо добре. Fitch Ratings продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 г. до 3,8%, дължащо се основно на инвестиции, свързани с фондовете на ЕС, които ние договорихме, и които вече се разходват в българската икономика, каза Василев. Нивото на държавния дълг ще остане много ниско в сравнение с дефицита на страните членки от ЕС. Това е, никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга, продължи с анализа финансовият министър.

Асен Василев цитира изказване и на германския министър на финансите, според което стабилността на държавните финанси в България е вдъхновение. Изключително впечатляващо е постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност, ние можем само да се учим от българския опит, посочи Василев, цитирайки германския си колега.
Това е така е, защото нашият план за устойчивост, беше приет и в нашия план за устойчивост ние успяхме да запазим въглищната си индустрия и не минахме на газ, посочи той.
Василев заяви, че за първо тримесечие инвестициите са 883 млн. евро, според данните на БНБ, докато миналата година са били 244 млн.лв.
Той отбеляза, че през 2018 г. са били 53 милиона или постигнатите нива представляват ръст от 15 пъти. Относно инфлацията Асен Василев отбеляза, че тя по данни на Евростат е 13,4 процента и е по-ниска от тази в Естония – 21%, Литва – 18,5%, Латвия – 16,8%. За сравнение в Румъния тя е 12,4%. Инфлацията е общоевропейски и световен проблем, каза финансовият министър.

 

БТА

Продължи с четенето

Новини

МВР с нов сектор в структурата си

Published

on

By

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР – „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Това става известно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

В отговора си министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено „Престъпления против природата“.

Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Прилагането на Споразумението ще се извършва чрез междуинституционален „Механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и/или разследване на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните“, става ясно още от отговора на министъра, цитиран от БТА.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на Споразумението. Както и, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

Припомняме, ви, че преди ден Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев – обвинен за насилие с особена жестокост над кучето Мечо.

Мъжът бе задържан след публикувани в медиите и социалните мрежи клипове за жестоко отношение към животното в кв. „Карпузица“.

novini.bg

Продължи с четенето

Новини

Германия ще достави „над 350 генератора“ на Украйна

Published

on

By

Германия ще достави „над 350 генератора“ на Украйна, чиято енергийна инфраструктура е частично унищожена от руските удари, обяви днес говорител на правителството, цитиран от Франс прес.

Канцлерът Олаф Шолц е говорил с украинския президент Володимир Зеленски и „го е уверил в допълнителната подкрепа в краткосрочен план“ , обяви в комюнике Щефан Хебестрейт, уточнявайки, че германската помощ в енергийната област до момента е на стойност 56 милиона евро.

Германският канцлер е „осъдил продължаващите бомбардировки и е уверил Украйна  в допълнителната подкрепа в краткосрочен план“, каза говорителят.

Олаф Шолц е „потвърдил отново, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, включително в областта на въздушната отбрана и дългосрочното възстановяване“, заключава Щефан Хебестрейт.

Русия започна от началото на октомври мащабна кампания на масирани ракетни удари, насочени срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Според цитираните от украинското правителство данни между 25 и 30 на сто от тази инфраструктура е била повредена.

БТА

Продължи с четенето

Новини

По-строги правила за продаваните онлайн стоки въвежда ЕС

Published

on

By

Европейският парламент и представители на страните членки на ЕС постигнаха съгласие за затягане на правилата за продуктите, продавани онлайн, за да бъдат защитени по-добре потребителите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Търговците на дребно, както и компаниите, участващи във веригите за доставки, трябва да носят по-голяма отговорност за продуктите, които продавани по интернет, съгласно „предварително политическо споразумение“, постигнато късно снощи. Една от целите му е опасните продукти да бъдат изтеглени от пазара колкото може по-бързо в бъдеще. Това например засяга продукти, които се продават в ЕС от онлайн търговци на дребно, като „Амазон“ (Amazon), но са доставени от страни, които не са част от ЕС.

Съгласно новия регламент „даден продукт може да бъде продаден единствено, ако е наличен икономически оператор, (например производителят му, вносител, дистрибутор), базиран в ЕС, който носи отговорност, че продуктът не е опасен“, се казва в съобщение до медиите на ЕП.

При определени обстоятелства тези икономически оператори са отговорни и за щети, причинени от дефектни продукти, заяви евродепутатът Рене Репаси от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Идеята е компаниите да бъдат насърчени да информират по-бързо и по-обстойно клиентите си, например за изтеглянето на даден продукт от пазара.

Новите правила предвиждат и удължен гаранционен срок, през който купувачите имат право да върнат даден опасен продукт и да им бъде възстановена сумата, която са платили за него или той да бъде поправен, или заменен.

Новият регламент ще спести на потребителите в ЕС около 1 милиард евро през първата година от прилагането му и около 5,5 милиарда евро през през следващото десетилетие, по оценка на Европейския парламент. Споразумението трябва да бъде официално прието от държавите, които са част от Евросъюза и от Европейския парламент. След това новите правила ще започнат да се прилагат след преходен период, който ще продължи 18 месеца.

pariteni.bg

 

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.