Connect with us

България

Адв. Петър Николов: Убийството на жени има два проблема – самата жертва и нашите институции…

Публикувано преди

на

В предаването „Седмицата с Нина и Зий“ адвокат Петър Николов коментира зачестилите случаи на домашно насилие и убийства над жени. Повод за разговора беше и бруталното убийство на Алена Щерк, при което по подозрения бе задържан бившия й приятел.

Водещ: Ние всички знаем, че законът в България не е лош, но не се спазва. Защо се стига до тези убийства? Някакви превенции ли трябва да се направят? Какво е Вашето мнение?

Адв. Николов: Въпросът е много сложен и няма еднозначен отговор, но в действителност нашето законодателство доста се актуализира през последните години именно заради тежките случаи на домашно насилие и е редно да споменем, че ако говорим за последния случай на г-жа Щерк и има убийство в условията на домашно насилие, Наказателният кодекс предвижда по-тежко наказание от обичайното и 15 години е минимумът, до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор, както и доживотен затвор без замяна. Също така държа да отбележа, че всички форми на домашно насилие се криминализираха след промени в Наказателния кодекс. Когато имаме дори телесна повреда, извършена в условията на домашно насилие, ако е предшествало системно упражнявано физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, включително ограничаване на личния живот – всички тези случаи са дори и криминализирани. Имаше промени и в закона на домашното насилие, въведоха се нови мерки, има идеи за още по-нови мерки. За мен законодателството ни е актуално и адекватно, но основният проблем можем да го разделим на две полета – едното е полето на личното, тоест в много случаи жертвата на домашно насилие сама позволява да се превърне в такава и второто е полето на институциите, тоест проблемът е институционален.

Водещ: На кои точно институции ?

Адв. Николов: На МВР и на прокуратурата. Аз си направих труда и проверих, че още  през  2018г. главният прокурор е дал указания за работа на прокуратурата по преписки, образувани, когато има съобщения за осъществено домашно насилие. Тогава се предвижда, че ако едно лице, което е пострадало от домашно насилие, сезира прокурора, той от своя страна може да разпореди насилникът да бъде задържан чрез органите на МВР, което много рядко се среща и ако при случая, който споменахме, бяха предприети подобни мерки, може би нямаше да се стигне до това насилие.

Водещ: Тоест имате предвид, ако полицията си беше свършила работата предварително…

Адв. Николов: Аз не мога да кажа дали е имало сигнали до полицията, но обикновено кагато подадем сигнал в полицията, ефектът е почти никакъв. Аз от моята практика трябва да Ви кажа, че дори избягвам да търся съдействие от полицията, директно се обръщам към съда, за да търся защита със съответната заповед. Аз съм вдигнал ръце от органите на МВР и изобщо не разчитам на тях да защитят когото и да било…

Водещ: Щом вие на търсите защита от тях, какво остава за обикновенния човек!

Адв. Николов: На първо място трябва да се свърже с адвокат, който е специалист в тази област и много бързо да се вземат мерки. Но пак казвам, тук опираме до полето на личното. Много пъти жертвата се отказва да търси защита, не желае да търси защита.

Водещ: От срам, от неудобство, от какво ?

Адв. Николов: Нещата са комплесни. Тук става дума и за имоти, за чувства, за лични взаимоотношения. От друга стана хората много пъти проявяват слабост, тоест решават, че сами ще се оправят, ще забравят за този проблем, има го и чисто психологическия момент, че когато жертвата потърси защита, насилникът променя поведението си. Обикновено започва да се обяснява в любов на пострадалата, търси извинение, съжаление, тя оттегля своите жалби и след това идва след шест месеца или след една година с абсолютно същия проблем и абсолютно излишно губят една година от живота си.

Водещ: Би ли променила Истанбулската конвенция ситуацията, какво е Вашето мнение?

Адв. Николов: С оглед на това, което казах до момента, Истанбулската конвенция няма да може да защити жертвите от домашно насилие, това не е някакъв щит, който една жертва може да използва. Ние имаме институции, които просто трябва да бъдат накарани да работят и проблемът не е в правната рамка. За мен проблемът е в човешките ресурси, в потенциала, с който разполагат службите и си мисля, че може би там трябва да се търсят промени. Най-вероятно трябва да има специализирани звена в органите на МВР, които да се занимават само с домашното насилие, защото когато една преписка отиде при кварталния полицай, той има някакъв срок от два месеца, примерно, в които трябва да я отработи. Обикновено казват „ние нищо не можем да направим, само ще го предупредим“ и в общи линии ефектът е никакъв. Има случаи, в които започват да разубеждават жертвите и им казват „това е по гражданско право, вие трябва да отидете в съда“, това е дежурният коментар…

 

temida.tv

 

 

Продължи с четенето

България

Цветница е

Published

on

By

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град.

Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Продължи с четенето

България

По-скъпа почивка за празниците

Published

on

By

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за гости у нас са изчерпани.

Въпреки кризата и поскъпването на услугите в туризма с около 15%, в сравнение с миналата година, резервациите за празниците сега са значително повече.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната, информира БНТ. От планинските ни курорти съобщават, че и ранните записвания са значително повече, в сравнение с миналата година. Експерти обясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много семейства влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

„На хората им дойде до гуша от различни видове мерки, свързани с Ковид, сега и войната. Хората просто нямат търпение да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно обяснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина ръстът на цените за туристическите услуги и най-вече на ски услугите надхвърля 40-50%„, обяснява Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово „АД.

istock
Тази година като цяло за страната повишението на туристическите услуги е между 10 и 20%. Оказва се, че най – предпочитани за предстоящите празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за кратка почивка от 2,3 нощувки. При такава почивка семейство с две деца например, настанено в три звезден хотел, ще трябва да плати между 450 и 490 лв. за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми. Особено голям е рискът при къщите за гости. Те вече са пълни и са особено търсени сега.

„Обикновено по празниците се появяват фирми фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и на места, където има струпване на хора. Това е изключително опасно да се вземе ваучер за почивка или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите обратно“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за оценки и анализи в туризма.

„Дори има драстични случаи, при които, след като е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е близо до къщата, за да ги заведе, защото адресът е трудно достъпен и трудно ще се ориентират. А всъщност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат“, каза Габриела Руменова от онлайн платформа „Ние, потребителите“.

За да не съсипете празника си, специалистите съветват преди да тръгнете, още веднъж да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има регистър на всички туристически обекти.

pariteni.bg

 

Продължи с четенето

България

От утре влиза в сила нов график за движение на влаковете, съобщиха от БДЖ

Published

on

By

Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни железници (БДЖ), влиза в сила от утре, 11 декември, съобщиха от дружеството.

Ще бъде удължен маршрутът на сутрешния влак от Кърджали за Димитровград, който вече ще пътува до Пловдив и следобед обратно от Пловдив за Кърджали. Удължава се маршрутът и на сутрешния влак от Велинград до Септември, който вече ще заминава от гара Аврамово с цел подобряване на обслужването във високопланинския регион.

Ще бъде възстановено движението и на дневния влак по теснолинейката от Септември за Велинград и Аврамово, който ще има удобни връзки от и за София, Пловдив, Пазарджик и други. Нови два регионални влака ще пътуват между Самуил и Исперих, чрез които ще се предостави възможност за удобно вечерно пътуване от направления Русе, Варна и други до общинския център Исперих.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление.

С новия график е предвидено движението и на 14 международни бързи влака (2 от тях ще се движат само през летния сезон).

Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали, влаковете между България и Сърбия с пътуване между София и първия граничен град Димитровград на територията на Сърбия, както и влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедният влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период е предвидено да пътува и директен вагон по направлението Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема, БДЖ всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места, уточняват от компанията.

Проектът на графика беше публикуван за обществено обсъждане през септември, за да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с предложения вариант за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да реагират с аргументирани предложения към превозвача и съответните областни и общински власти. Това се прави с цел подобряване на транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна, допълват от БДЖ.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 575 влака, от които: 86 бързи влака (6 от тях ще се движат само през летния сезон), 127 пътнически влака и 362 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Подробна информация за новия График за движение на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Преди дни от БДЖ съобщиха, че специален Коледен влак ще пътува на 17 и на 18 декември по маршрута София до Банкя и обратно. Празничната композиция ще бъде съставена от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 часа. В Банкя влакът ще пристигне в 11:38 часа, където пътуващите могат да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният влак ще тръгне от гара Банкя обратно към Централна гара София в 14:00 часа, където ще пристигне в 14:28 часа.

Специален коледен влак на БДЖ ще пътува на 17 и 18 декември и по част от маршрута на теснолинейката. Влакът ще се движи и в двете посоки: от Септември до Велинград и от Велинград до Септември.

 

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page