Connect with us

Интересно

Адвокат Петър Николов: Непрекъснатото теглене на кредити води до психологическа зависимост

Публикувано преди

на

Непрекъснатото теглене на кредити може да доведе до зависимост и дори болестно състояние. Това показва опитът на варненския адвокат Петър Николов, при когото казусите с длъжници са ежедневие.

Всички хора със задължения, които търсят помощта на Николов, имат кредитна  история, започнала обикновено с един бърз кредит. Сред клиентите му има мъж, който е изтеглил повече от 10 бързи кредита от различни кредитни институции. С адвоката се свързал и млад мъж, пристрастен към кредитите, изтеглил и върнал 50 бързи заема.

„Много хора ми казват, че са станали психологически зависими и за тях това е една въртележка, от която не могат да излязат. Животът им става невъзможен, защото в един момент доходите им не могат да покриват задълженията. Същевременно в този момент тормозът над тях става много силен, защото фирмите за бързи кредити и колекторските фирми започват да ги тормозят психологически с ежедневни обаждания и заплахи”, разказа пред Дарик адвокат Николов.

Няма никакъв регламент за това колко кредита можеш да изтеглиш. Няма и никакъв контрол. Европейското законодателство предвижда предварително проучване за платежоспособността на клиента и дали тегленето на кредити няма да му навреди. Подобна оценка на риска обаче не е никъде имплицирана в родното законодателство и така реално хората могат да теглят неограничен брой кредити, обяснява юристът.

Бързите кредити са прекалено достъпни, а рекламите за тях са твърде много. Има и „зарибяване” по телефона или по електронна поща, като същевременно липсват обяснения какво ще се връща след изтеглянето на кредита.

След направените промени в Закона за потребителския кредит в известна степен се ограничи безграничното олихвяване, като неморална и непротиворечаща на закона се смята лихва до 50 %. Преди това имаше бързи кредити, които достигаха до 300-400% за една година, посочва адвокатът с богат опит в гражданското право.

Със съдебни решения се връщат надвзети суми за неустойки, такси и лихви. Съдебната практика е много силна в тази посока, че всички тези суми са незаконно взети от гражданите. Те могат да достигат стотици милиони левове на година, отбелязва Петър Николов.

Все повече хората се ограмотяват, може би и по неволя. А работата на адвокатите е и малко просветителска, казва Николов, който редовно споделя във фейсбук страницата си различни казуси от практиката си.

Петър Николов е носител на наградата „Юрист на годината“ за 2017 г. Става популярен, след като успява да върне три деца на самотната им майка. Без да се шегува, казва, че чрез съдебни дела досега е върнал цял клас деца на родителите им. Има много успешни съдебни битки срещу така наречените монополи. Отличаван е и с награда за добротворчество от кампанията „Достойните българи“.

 

darik.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page