Автомобилното лоби в Италия: Електромобилите не са единственият начин за постигане на целите за CO2

0
42

Електрическите превозни средства не са единственият ефективен път за намаляване на въглеродните емисии, произвеждани от автомобилната индустрия, каза във вторник Паоло Скудиери – ръководителят на автомобилното лоби на Италия.

Други технологии биха могли да помогнат за декарбонизиране на индустрията, като постигат същите цели по отношение на емисиите, като същевременно запазят ноу-хау и работни места в Италия, каза Паоло Скудиери, председател на асоциацията на автомобилната индустрия ANFIA.

„Имам предвид осезаемия принос, който биогоривата и синтетичните горива, както и водородът, могат да осигурят“, каза Скудиери при откриването на публичното събрание на ANFIA, добавяйки, че италианската автомобилна индустрия вече прави огромни инвестиции във водорода.

Биогоривата и синтетичните горива, наричани електронни горива, вече се разработват и те ще позволят да продължат да се използват модифицирани версии на двигатели с вътрешно горене, вместо преминаване на едро към електрически превозни средства с батерии (BEV).

Скудиери каза, че изключителното фокусиране върху технологията на BEV, която в момента е доминирана от азиатските производители, ще изложи на риск около 73 000 работни места в Италия през следващите години, които няма да бъдат компенсирани от около 6 000 нови работни места, които се очаква да бъдат създадени от електрическата мобилност.

Той добави, че около 450 производителя на автомобилни части в Италия, от общо 2200, рискуват да излязат от бизнеса, тъй като все още не са започнали да пренасочват производството към електрически технологии.

Припомняме, че Европейската комисия предложи 100% намаляване на емисиите на CO2 до 2035 г. за индустрията. Целта, която е част от по-голям пакет от политики за изменението на климата, стартиран миналата година, би направила невъзможна продажбата на нови превозни средства, задвижвани от изкопаеми горива в блока от 27 държави.

Европейският парламент ще проведе дебат следващата седмица относно редица политики в областта на климата, включително план за ефективна забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Скудиери каза, че няма преобладаваща позиция сред различните политически групи в Европейския парламент.

„Всеки един глас ще се брои и моето желание е нашите евродепутати да гласуват, като имат предвид интересите на страната“, каза той.

autozona.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page